Stärk din hälsa med kosttillskott från NOW FoodsShop

Allt om Ashwagandha

Ashwagandha, kanske har du hört talas om det tidigare, kanske inte. Denna traditionella indiska ört är på uppgång i västerländska länder. Det kan låta som en munfull, men Ashwagandha är värt att veta mer om. Vi samlar all information för dig.

Vad är Ashwagandha?

Ashwagandha, även känd som indisk ginseng, kungligt ört eller vinterkörsbär, är en buske som växer i Indien, Mellanöstern, Afrika och Medelhavsområdet. Roten och de orange-röda frukterna har använts i tusentals år som naturliga adaptogener i traditionell medicin. Namnet "Ashwaganda" kommer från roternas doft, nämligen "Ashwa": som en häst. I Ayurvedisk medicin används Ashwagandha i inte mindre än 200 olika läkemedel!

Hur fungerar Ashwagandha?

Ashwagandha uppfyller kraven för en adaptogen. Vid stress finns det en obalans i binjuren, vilket leder till en hög kortisolnivå. Ashwagandha innehåller withanolider, ämnen som lugnar binjurarna och sköldkörteln, vilket leder till mindre kortisol och mer dopaminproduktion. Detta gör också att telomererna, som skyddar DNA från skador, hålls längre.

  Är Ashwagandha farligt?

  Hur står det till med biverkningarna av Ashwaganda? Ashwagandha är generellt säkert i rekommenderade doser. Det har använts i tusentals år inom medicinska traditioner som ayurveda, unani och siddha. För närvarande finns det inga signifikant bevisade biverkningar, och örten orsakar inte heller några abstinenssymptom.

  Dock finns det indikationer på att Ashwagandha har nackdelar. I några fall kan det eventuellt leda till reversibel tyreotoxikos (för mycket sköldkörtelhormon) eller leverskador. Efter att ha slutat med Ashwagandha visade det sig vara reversibelt. Personer med hyperthyreoidism eller allvarlig leversjukdom råds dock att vara försiktiga med användningen av Ashwagandha. Detsamma gäller för personer som vet att de är överkänsliga för växter från nattskattefamiljen (Solanaceae).

  Världshälsoorganisationen WHO varnar också för försiktighet, då Ashwagandha kan leda till diarré, kräkningar och illamående. Personer med kroniska sjukdomar bör vara extra försiktiga med Ashwagandha. Kvinnor som är gravida eller ammar bör inte använda någon form av Ashwagandha.

  En kosttillskott bör aldrig ersätta ett varierat och balanserat kostmönster och en hälsosam livsstil.

  Ashwagandha nackdelar

  I vissa fall kan Ashwagandha orsaka följande nackdelar:

  • Illamående
  • Yrsel
  • Diarré
  • Reversibel tyreotoxikos (för mycket sköldkörtelhormon)
  • Leverskador
  • Allergisk reaktion

  Därför är Ashwagandha inte lämpligt för följande grupper:

  • Personer med en autoimmun sjukdom, eftersom Ashwagandha till stor del förstör medicineringen för detta.
  • Personer med sköldkörtelsjukdom, eftersom Ashwagandha stimulerar sköldkörtelhormoner. Detta kan vara farligt för personer med hyperthyreoidism.
  • Gravida kvinnor, dessa bör aldrig använda Ashwagandha.
  • Personer som tar vissa mediciner, Ashwagandha kan orsaka yrsel och rekommenderas därför inte i kombination med benzodiazepiner, barbiturater och anti-epileptika.
  • Personer med prostatacancer, eftersom Ashwagandha ökar testosteronproduktionen rekommenderas det inte vid hormonell prostatacancer.
  • Personer som är överkänsliga för nattskattefamiljen (Solanaceae).

  Vad bör du tänka på när du köper Ashwagandha?

  Välj ett extrakt med hög halt av withanolider och oligosackarider för bästa effekt. Se vidare till vid köp om du hanterar rötter eller blad av Ashwaganda. Bladen har nämligen en högre halt av withaferin A. På grund av withaferin A:s cytotoxiska effekt vill du inte ha ett för högt intag. Rötterna har däremot en lägre halt av withaferin A. Ett exempel på ett extrakt som uppfyller båda punkterna är KSM-66.

  I vilka former finns Ashwagandha tillgängligt?

  Ashwagandha finns främst tillgängligt online i tablett- eller kapselform och som malat växtmaterial. Pulvret från växten kan användas i te, smoothies eller rätter.

  Den vanligaste formen av Ashwagandha är kapslar. Vad är nu våra kunders favoriter?

  NOW Foods Ashwagandha Extract 450mg

  NOW Foods Ashwagandha

  En populär Ashwagandha-produkt med en av de bästa pris-kvalitetsförhållandena är NOW Foods Ashwagandha Extract 450mg. Produkterna från NOW Foods är GMP certifierade, vilket innebär att varje aspekt av NOW:s produktionsprocess har granskats, inklusive laboratorie- och testmetoder. NOW Foods Ashwagandha Extract 450mg är tillgängligt i förpackningar om 180 och 90 kapslar och är icke-GMO, vegan/vegetarisk, kosher, halal, sojafri, äggfri, mjölkfri, nötfri och tillverkad utan gluten!

  Goli Nutrition ASHWA Ashwagandha Gummies

  Goli Nutrition supplementen met Ashwagandha

  Goli ASHWA Ashwagandha Gummies använder det kliniskt bevisade KSM-66 Ashwagandha i en läcker bärsmak. KSM-66 är Ashwagandha-extraktet med den högsta koncentrationen. Gummiesna kommer i en låda med 60 stycken och är fria från gluten, växtbaserade, veganska och fria från skadliga ingredienser! Till skillnad från många andra tillskott används inga konstgjorda smakämnen, sötningsmedel och ingen fruktos-glukossirap.

   

  Bono Ashwagandha KSM-66 300mg (60 kapslar)

  Bono Ashwagandha supplementBono Ashwagandha KSM-66-kapslarna är fria från det oönskade withaferin A från bladen för att hjälpa dig med detta. Kapslarna innehåller KSM-66, som traditionellt används för olika åkommor. Dessutom är de veganska kapslarna fria från kända allergener och är godkända av den Nederländska Livsmedels- och Varuautoriteten.

  Daglig dos av Ashwagandha

  Den vanliga doseringen av Ashwagandha för vuxna är 3 till 6 gram per dag (300-600 mg/dag), men en tillfällig intag upp till 1200 mg/dag anses vara säkert. Att sluta efter högst tre månader rekommenderas vid denna dos för att undvika toxicitet. Använd därför inte Ashwagandha för länge.
  Av NOW Foods Ashwagandha Extract kan du ta 1 kapsel 2 till 3 gånger om dagen. Av Goli Nutrition ASHWA Ashwagandha Gummies kan du ta 2 stycken per gång, inte mer än 2 gånger per dag. Goli Nutrition Calm Bites har 2 stycken som daglig dosering. DS Laboratories Revita Anti-Stressrelaterade Håravfallstabletter har en daglig dos av 1 tablett.

  Hur lång tid tar det innan Ashwagandha verkar?

  Enkla effekter som sänkning av kortisol och blodsocker kan märkas redan efter 2 veckor. Forskning har visat att ytterligare effekter är märkbara efter minst 30 dagar, men oftast efter 60 dagar.

  Beställa Ashwagandha-produkter från Bono?

  Nyfiken på om Ashwagandha kan vara något för dig? Och tillhör du inte en riskgrupp? Kolla då in vårt Ashwagandha-sortiment, läs tillhörande information och beställ din favorit!