Stärk din hälsa med kosttillskott från NOW FoodsShop

Graviditet och (hår)vitaminer (+ 6 tips)

Graviditet och (hår) vitaminer (+6 tips)
Från den tidpunkt då du märker att din menstruationscykel är oregelbunden kan livet snabbt förändras. Graviditet är en spännande tid, men det kan också vara skrämmande och förvirrande. Du kommer att märka att du inte bara behöver förbereda dig för att skapa ett nytt liv, utan du kommer också att möta oväntade förändringar i din kropp.

De första veckorna

Under de första veckorna börjar din mage växa och andra kroppsdelar kan svullna upp. Hormoner kan ställa till med total förvirring i din kropp och du märker att vissa livsmedel och dofter antingen gör dig hungrig eller får dig att springa på toaletten. De hormonella förändringarna som följer med graviditeten påverkar inte bara dina smaklökar - de påverkar även ditt hår, hud och naglar. Hur fungerar det och vilka vitaminer är viktiga under graviditeten?

1) Kan graviditet förändra din hårväxt?

Ditt hår växer i en förutsägbar cykel, men graviditetshormoner kan störa den cykeln och orsaka några oväntade förändringar. Hur fungerar egentligen tillväxten av friskt hår? I den naturliga cykeln finns det en tillväxtfas, en övergångsfas och en vilofas, och sedan faller håret ut. Hela cykeln upprepas sedan. Under en graviditet kan dessa faser förändras. Under graviditeten kan ditt hår stanna kvar i tillväxtfasen längre än normalt. Detta beror på en ökning av det så kallade "östrogenhormonet", vilket gör att håret blir fylligare hos många kvinnor.

Tyvärr upplever vissa kvinnor det motsatta under graviditeten - ökad östrogenproduktion kan få håret att gå från tillväxtfasen till vilofasen för tidigt. Detta innebär att din hårtillväxt minskar kraftigt och att du har ökad risk för håravfall. Så det är logiskt att en kvinna kan uppleva både tjockt och livlöst hår.

Vad man ska göra vid hårförlust under graviditeten

 

 

 

 

 

 

2) Och vad händer när bebisen är här?

Håret på huvudet kan växa snabbare när en kvinna är gravid, vilket uppenbarligen kan ses som en fördel för många av oss! Men efter att bebisen är född kan den här tillväxtfasen snabbt övergå. Varför? Hormonerna återgår till normala nivåer i genomsnitt tre månader efter förlossningen. Detta resulterar i att hårväxten återgår till sitt normala tillväxtmönster. Detta tillstånd kallas även telogen effluvium och inträffar vanligtvis mellan en och fem månader efter förlossningen. De flesta kvinnor vet att denna ökning av håravfall är tillfällig och att hårets normala tillväxtcykel återupptas när bebisen har blivit 12 månader gammal.

Hårförlust hos nyfödda

3) Hur viktiga är vitaminer under graviditeten?

En vanlig fråga är om vitaminer är extra viktiga under amning, och vi kan säga ett entydigt ja! Som komplement till din kost kan du ibland behöva extra vitaminer. Vi sammanfattar några fakta om vitaminer under graviditeten, vilka vitaminer och mineraler du behöver och varför?

Folsyra
Extra tillskott av folsyra ökar moderns folatstatus. Låga nivåer av folat hos modern är en riskfaktor för neuralrörsdefekter hos foster. Det bidrar också till tillväxten av din baby och utvecklingen av nervsystemet. Folsyra finns främst i gröna grönsaker, frukt och fullkornsprodukter.

Vitamin D
För att kalcium ska tas upp ordentligt från maten behövs vitamin D. Vitamin D är viktigt för barns benstyrka. Vitamin D finns i ägg, margarin och särskilt fet fisk som lax och makrill. Det är viktigt att få dessa produkter från en fiskhandlare och att fisket är väl genomstekt. Kalcium finns i mjölk, ost och yoghurt. Det är viktigt att få tillräckligt av bägge.

Behöver du extra stöd vid förlossningen?
Det är mycket möjligt att din sömn under graviditeten inte är lika bra som vanligt