Stärk din hälsa med kosttillskott från NOW FoodsShop

Vilka effekter har kreatin på ditt hår och din kropp?

Vilka effekter har kreatin på ditt hår och din kropp?

Tränar du regelbundet på gym? Då är chansen stor att termen "kreatin" låter bekant för dig. För vid sidan av vassle är kreatin det mest kända tillskottet för dem som ägnar sig åt styrketräning och fitness. Faktum är att kreatin inte bara ökar styrkan och muskelmassan, det verkar också bidra till mer håravfall. Så många berättelser från toppidrottare och kroppsbyggare hävdar. Men beror detta verkligen på användningen av kreatin?

Wat is creatine

Fabler om kreatin

Nu när du vet vad kreatin är vill du naturligtvis veta: kommer jag att behålla mitt fulla lockhuvud när jag använder (extra) kreatin? Du kommer att läsa mer om det om ett ögonblick. Du förstår, det finns fler myter om kreatin, till exempel:

  • Kreatin skapar muskelmassa utan att behöva gå till gymmet. Endast i kombination med styrketräning ökar kreatin muskelmassan.
  • Kreatin får dig att springa det loppet ännu snabbare. Även detta är en myt. Kreatin hjälper musklerna att få fler "snabba" fibrer, muskelfibrer som används vid styrketräning.
  • Kreatin påverkar levern och njurarna. Flera studier visar att kreatin inte har någon effekt på lever och njurar, inte ens vid dagliga höga doser. Men observera: om du redan har lever- eller njurproblem rekommenderas det inte att använda kreatin.

Orsakar kreatin  håravfallom?

Den goda nyheten: det har aldrig bevisats att kreatin leder till håravfall "direkt". Med betoning på "direkt". Eftersom användning av kreatin ökar närvaron av DHT (dihydrotestosteron) i din kropp. Och om en nära familjemedlem (far, farfar, mormor) lider av håravfall, är chansen högre än genomsnittet att du inte kommer att undkomma dansen heller. Ärftlighet är därför den vanligaste orsaken till håravfall.

Vilket är lika med: ärftlig känslighet för hormonet DHT. Och sedan är 1 + 1 naturligtvis 2.

Så det finns inga vetenskapliga bevis för att kreatin som tillskott ökar håravfall.

Vrouw aan het sporten met creatine

Köpa kreatintillskott?

OstroVit Kreatin Monohydrat

OstroVit creatine supplementOstroVit Creatine Monohydrate är ett premiumtillskott som är utformat för idrottare och fitnessentusiaster. Detta tillskott hjälper till att förbättra prestandan vid explosiva kraftansträngningar och stimulerar muskeltillväxt/(mager) muskelmassa i detta sammanhang. OstroVit Creatine Monohydrate, som består av rent kreatinmonohydrat, absorberas snabbt och effektivt i kroppen. Det är särskilt lämpligt för dem som vill öka sin fysiska prestationsförmåga i på varandra följande serier av korta, högintensiva övningar. OstroVit Creatine Monohydrate finns i förpackningar om 300 och 500 gram.