Stärk din hälsa med kosttillskott från NOW FoodsShop

Dihydrotestosteron, Håravfall, Hårförlust, Hårkrets

Vad är håravfall?

Vad är håravfall?

Alla förlorar hår ibland. Men vad är håravfall egentligen? En människa förlorar i genomsnitt omkring 50 till 150 hårstrån per dag. Men om detta ökar mycket mer än genomsnittet kan håret inte producera tillräckligt med nya hårstrån och det växer inte tillbaka tillräckligt många hår. I sådana fall handlar det om överdrivet håravfall. Håravfall förekommer hos både män och kvinnor. För specifik information om håravfall hos kvinnor kan du läsa vår blogg om håravfall hos kvinnor. Håravfall och hårminskning kan vara mycket besvärande och skrämmande. Håret är en viktig del av vår identitet. Därför är det viktigt att veta orsaken till håravfallet. I de flesta fall är håravfall bara tillfälligt och det finns åtgärder att vidta. Den vanligaste formen av hårminskning är Alopecia Androgenetica, eller ärftligt håravfall. Vid hårminskning orsakad av ärftliga faktorer spelar hormonet dihydrotestosteron en viktig roll. Det finns även andra orsaker till håravfall. För att veta mer om detta kan du läsa vår blogg om olika typer av håravfall.

Förändringar i hormonbalansen, stress och långvarig sjukdom kan också vara en förklaring till håravfallet. Det finns mycket man kan göra åt olika typer av håravfall. Vi erbjuder olika lösningar som kan stoppa håravfallet och återställa och till och med förbättra hårväxten. Det är viktigt att du alltid först rådfrågar din husläkare för att fastställa den rätta orsaken. Det kan vara så att familjemedlemmar också lider av hårminskning. Husläkaren kan hänvisa dig till en hudläkare, som hjälper dig vidare och tillsammans med dig ser över en behandlingsplan och rekommenderar produkter. Produkter som är lämpliga för varje typ av håravfall är Revita Shampoo och Revita Conditioner från DS Laboratories. Dessutom rekommenderas att använda produkter som är inriktade på att lösa dina specifika problem. Om du vill ha mer information om din typ av håravfall eller råd om vilken produkt som passar bäst för dig, kan du kontakta oss via rådgivningsformuläret. Vi gör vårt bästa för att svara på din fråga så snart som möjligt, ofta inom 24 timmar.

Hårväxt och hårminskning

I friskt hår befinner sig 66 till 96% i anagen fasen, så ditt hår växer mestadels. Hur länge denna fas varar skiljer sig åt mellan personer. Till exempel varar fasen vanligtvis längre hos personer med asiatiskt ursprung jämfört med personer med västerländskt ursprung. Det kan hända att en stor del av ditt hår går över i katagen fasen. Hår slutar då växa och ungefär fyra månader senare kommer de alla plötsligt att falla ut samtidigt (telogen). Om detta sker, och du förlorar mer än 150 hårstrån per dag, talar vi om telogen håravfall. Varje hårstrå lever ungefär 3,5 år. Hårstrån bildas i hårsäckar under hårbotten (som kallas folliklar). När du föds finns det ungefär 100 000 hårsäckar på ditt huvud. När du blir äldre blir det färre av dem. Detta är en naturlig process.

Ett hårstrå har tre faser i sitt liv. Den första fasen är tillväxtfasen och varar ungefär 3 år, under denna tid växer håret ungefär 1 centimeter i månaden, men detta kan variera mycket från person till person. Hos vuxna är den största delen av håret (80/90%) i tillväxtfasen. Sedan kommer en övergångsfas där håret lossnar från hårsäcken och inte växer längre. Efter några dagar till en månad går håret in i vilofasen. Efter cirka 4 månader faller håret ut. Hårsäcken har då redan skapat ett nytt hår och processen börjar om igen. Denna process kan upprepas ungefär 10 till 30 gånger. Om du räknar ut det skulle skallighet därför inträffa först efter 30 till 105 år. Detta är ett stort skillnad, och många människor upplever håravfall tidigare.

  1. Anagen fasen
    Denna fas kallas också för hårets tillväxtfas. Håret växer ungefär 1,25 cm per månad och i genomsnitt befinner sig 90% av dina hårstrån i denna fas.

  2. Katagen fasen
    Detta är övergångsfasen som markerar slutet av anagen fasen. Under denna fas drar sig hårsäcken tillbaka och lossnar från sin näringskälla (hypodermis). Denna fas varar vanligtvis en till två veckor och endast cirka 1% av allt hår befinner sig i denna fas.

  3. Telogen fasen
    Den sista fasen i hårets livscykel är telogen fasen, eller vilofasen. Denna fas varar så länge som behövs för det fullvuxna håret att falla ut. I genomsnitt befinner sig 10% av alla hårstrån i denna fas. Därefter kommer hårsäcken att påbörja cykeln igen med anagen fasen.

Under en stor del av ditt liv är antalet hårstrån i vilofasen och tillväxtfasen lika. När du blir äldre kommer ditt hår att tunnas ut. Detta är en naturlig process. När antalet hårsäckar minskar med tiden, blir ditt hår tunnare. Vanligtvis är detta en gradvis process och det finns åtgärder att vidta. Ibland kan du dock plötsligt förlora mycket hår eller utveckla kala fläckar. I många fall finns det också åtgärder att vidta för ditt håravfall. Det är dock viktigt att du först fastställer orsaken hos din husläkare eller dermatolog. Du kan alltid be oss om råd genom att kontakta oss.