Stärk din hälsa med kosttillskott från NOW FoodsShop

Ärvd håravfall (Alopeci Androgenetica)

Ärftligt håravfall (Androgen Alopeci)

Ärftligt håravfall, även känt som Alopeci Androgenetica, är den vanligaste formen av håravfall. Ärftligt håravfall orsakas av hormonet dihydrotestosteron, vilket får hårfolliklarna att krympa. På grund av krympningen blir hårtillväxten tunnare tills hårfolliklarna blir för svaga för att kunna producera hår. Detta resulterar i fläckvis håravfall på hårbotten.

I Nederländerna får cirka 70% av männen uppleva ärftligt håravfall vid något tillfälle. Detta börjar vanligtvis mellan 20 och 40 års ålder. Hos en liten del av befolkningen börjar det dock redan under puberteten. Ärftligt håravfall börjar ofta med en tillbakadragande hårfäste (tinningar) och tunnare hår på hjässan.

Hastigheten som det ärftliga håravfallet fortsätter variera och är svår att bestämma. För vissa kan det bara ta några år innan allt hår ovanpå huvudet försvinner (Norwoods skala 7). För andra kan detta process ta tiotals år. Det betyder inte att om man lider av ärftligt håravfall så kommer man en dag att vara helt flintskallig. Hos vissa män slutar processen tidigare.

Män som får ärftligt håravfall före 30 års ålder har större chans att bli helt flintskalliga (utom i occipitalregionen). Occipitalområdet är inte känsligt för håravfall eftersom hårfolliklarna som finns här inte är känsliga för hormonet DHT. Dessa hår kommer därför aldrig att gå förlorade och används ofta vid hårtransplantation för att ersätta det uttunnade håret på hjässan.

Ärftligt håravfall hos kvinnor

I Nederländerna lider cirka 3-6% av kvinnor under 30 år av ärftligt håravfall. Av kvinnorna som är över 70 år får cirka 1 av 3 personer ärftligt håravfall.

Ärftligt håravfall hos kvinnor uppvisar generellt sett andra mönster än hos män. Ärftligt håravfall hos kvinnor kan kännetecknas av att håret på hjässan blir tunnare. Håravfall börjar oftast runt mittlinjen och breder ut sig sedan allt mer.

Till skillnad från män får kvinnor oftast inte helt flintskalliga områden. Även hårfästet i framkant förblir vanligtvis intakt.

Från Testosteron till Dihydrotestosteron

Testosteron produceras inte bara hos män i testiklarna, utan även hos kvinnor i äggstockarna och binjurarna. Testosteron kan omvandlas till dihydrotestosteron, hormonet som är ansvarigt för det ärftliga håravfallet. Detta sker genom enzymet 5-alfa-reduktas.

När DHT binder till de androgena receptorerna i hårfollikelcellerna påverkar det hårväxten. Hur denna bindning stör hårväxten är ännu inte helt klar.

Bindingen av DHT till de androgena receptorerna resulterar i en kortare tillväxtfas och krympning av hårfolliklarna. Hårfolliklarna som påverkas av DHT producerar tunnare hår än normalt. Till sist blir hårfolliklarna för svaga för att producera nytt hår och dör av. Detta resulterar i fläckvis håravfall (hos män ofta på tinningarna och på hjässan, och hos kvinnor vid hårskiljelinjen).

Hantering av ärftligt håravfall

Det finns idag många olika tillvägagångssätt för att hantera håravfall. Vid ärftligt håravfall rekommenderas i stort sett alltid de "big-3" produkterna.

Tyvärr kan produkterna inte återväcka hår på helt flintskalliga områden. När en hårfollikel har dött kommer det tyvärr aldrig att växa fram nytt hår där. En hårtransplantation kan däremot åstadkomma detta. Vid en hårtransplantation tas hår från occipitalområdet (donatorområdet) och transplanteras till de flintskalliga områdena. Hårfolliklarna i occipitalområdet är inte känsliga för dihydrotestosteron och kommer därför inte att påverkas av det ärftliga håravfallet.