Stärk din hälsa med kosttillskott från NOW FoodsShop

Dihydrotestosteron och ärftlig håravfall

Dihydrotestosteron och ärftligt håravfall

Senaste uppdatering: 15-03-2022

Dihydrotestosteron, också kallat DHT, är känt som den största orsaken till ärftligt håravfall hos män. DHT bildas från den mindre aktiva föregångaren testosteron med hjälp av enzymet 5-alfa-reduktas. Dihydrotestosteron har en 2 till 3 gånger starkare effekt än sin föregångare testosteron.

Vad gör Dihydrotestosteron?

När vi blir äldre ökar dihydrotestosteron i våra kroppar. När hårfolliklarna är känsliga för dihydrotestosteron kommer de att krympa. När hårfolliklarna krymper blir håret tunnare med mindre pigment och har en kortare livslängd. Till slut blir hårfolliklarna för svaga för att producera hår och kommer att dö. När denna process fortsätter kommer män att utveckla det klassiska mönstret för manligt håravfall (tinningar och tunnhårig hjässa).

Man med tinningar och håravfall

Blockera Dihydrotestosteron

Nuförtiden finns det olika produkter på marknaden för att bekämpa dihydrotestosteron. Den vanligaste anledningen till att man vill bekämpa dihydrotestosteron är för att stoppa håravfall. Finasterid och dutasterid är de starkaste och mest effektiva medicinerna som finns tillgängliga på marknaden. Både finasterid och dutasterid blockerar DHT genom att hämma produktionen av enzymet 5-alfa-reduktas. Nackdelen med dessa mediciner är att de har många negativa biverkningar. Vanliga biverkningar inkluderar minskad mängd sperma vid utlösning och förändrad struktur på sperman. Vissa användare rapporterar även svårigheter att behålla en erektion.

Andra produkter som blockerar DHT

Det finns 3 sätt att blockera dihydrotestosteron på hårbotten för att bekämpa ärftligt håravfall.

 1. En Nanoxidil- eller Minoxidil-lotion
  DS Laboratories Spectral DNC -N med Nanoxidil 5% (60 ml.)
  Nanoxidil utvecklades för att överträffa begränsningarna med Minoxidil och vara mer effektivt. Nanoxidil blockerar DHT i hårfollikeln så att håret påverkas mindre (eller inte alls) av ärftligt håravfall.

 2. En schampo som innehåller ingrediensen ketoconazol
  Det är viktigt med en högkvalitativ schampo för alla hårtyper. För personer som lider av ärftligt håravfall rekommenderas att använda ett schampo med ingrediensen ketoconazol. Ketoconazol har en kliniskt bevisad effekt mot håravfall genom att blockera DHT i hårfolliklarna.

 3. Finasterid/Dutasterid eller en naturlig variant; Saw Palmetto
  FOLIGAIN Haargroei Capsules
  Foligain Haargroei Capsules använder sig av en växtbaserad extrakt kallad Saw Palmetto för att naturligt blockera DHT. Dessutom innehåller kapslarna exakt rätt mängd vitaminer, mineraler och andra växtextrakt som är effektiva mot håravfall. På så sätt överskrids inte det rekommenderade dagliga intaget och kapslarna är säkra att använda.